فواید نوشیدن آب برای کودکان
اهمیت و فواید نوشیدن آب برای کودکان
فواید نوشیدن آب:
همانطور که می دانید آب بیشترین وزن بدن را می سازد، بیش از ۶۰ درصد از وزن بدن با این ماده ارزشمند تکمیل می شود، حفظ این تعادل و ثابت نگه داشتن اعداد ضروری است. نوشیدن آب برای سلامتی بدن بسیار مفید است، هر فرد باید روزانه با توجه به فاکتورهای بدنی اش، جنس و مقدار فعالیتی که دارد؛ آب بنوشد تا نیاز بدن تامین شود. کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند، در صورتی که کمتر از مقدار مورد نیاز خود آب بنوشند سلامتی شان را در معرض خطر قرار می دهند.
مقدار نوشیدن آب در کودکان بسته به شرایط آب و هوایی، نوع فعالیت و غذایی که مصرف میکنند متفاوت است، اما به طور کلی کودکان نیاز بیشتری به نوشیدن آب دارند زیرا تحرک بیشتری دارند. نوشیدن آب نقش مهمی در سلامتی کودک ایفا می کند و می تواند وزن او را نیز کنترل کند، متخصصان بر این باور هستند که کودکان به خودی خود به اندازه کافی آب نمی خورند و والدین باید این نکته را به آنها یادآور شوند.
آب مایه حیات است و کودکان باید یاد بگیرند در تابستان نوشیدن آب را فراموش نکنند، زمانی که کودک فعالیت بدنی زیادی داشته و گرمای هوا نیز بالا بوده، رساندن آب به بدن از اهمیت زیادی برخوردار است. گاهی شکایت و بی قراری کودک می تواند ناشی از کاهش آب بدنش باشد، در مجموع با کاهش مقدار آب رسانی به بدن مجموع کارکرد اندام حیاتی بدن خوب پیش نخواهد رفت و دستگاه ها عملکرد مطلوبی نخواهند داشت.
در صورتی که فرد به شکل درست و مداوم آب مصرف کند، به سلامت عمومی بدن خود تا حد زیادی کمک می کند. با آموختن نوشیدن آب در تابستان در واقع دو هدف را محقق کرده اید؛ اول سلامتی کودک را تضمین می کنید و دوم حس سرزندگی و شادی را به او می دهید.
فواید خوردن آب برای کودکان
فواید نوشیدن آب در کودکان:
دفع مواد زائد از بدن نیاز به آب دارد، در صورتی که کودک به اندازه کافی آب بنوشد احتمال یبوست در او کاهش می یابد، از این رو بسیاری از کودکانی که اضافه وزن دارند، به یبوست هم مبتلا می شوند، بنابراین لازم است کودک به اندازه کافی در طول روز آب بنوشد.
تمایل به نوشیدن آب در فصل زمستان کمتر و در تابستان بیشتر می شود زیرا مقدار تعریق در این دو فصل با یکدیگر بسیار متفاوت است. اگر دوست دارید که کودکتان پوست شفافی داشته باشد روزانه ۱/۵ لیتر آب را فراموش نکنید، در صورتی که بیرون از منزل هستید با خریدن یک بطری آب مقدار از دست رفته آب را به بدنش برگردانید. از مهم ترین فواید نوشیدن آب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• پاکسازی سموم بدن؛ این سموم به شکل طبیعی از طریق عرق، ادرار و مدفوع از بدن خارج می شوند.
• افزایش سوخت و ساز مواد غذایی مصرفی از طریق آب
• بهبود عملکرد دستگاه گوارشی از جمله رفع یبوست که در بین کودکان بسیار شایع است از طریق مصرف مناسب آب ایجاد می شود.
• نوشیدن منظم آب می تواند با نوعی روغن کاری مفاصل، تاندونها و غشاهای مخاطی به اصلاح حرکات کمک کند.
• در صورت مصرف مقدار مناسب آب انتقال مواد مغذی به سلول بهینه سازی می شود.
• دمای بدن با مصرف مناسب آب تنظیم می شود و دستگاه تنظیم دمای بدن عملکرد مناسب تری را از خود نشان می دهد و به نسبت از اندام های بدن به بهترین شکل محافظت خواهد شد.
اهمیت نوشیدن آب برای کودکان
جلوگیری از چاقی کودکان با مصرف مقدار مناسب آب:
طبق تحقیقات صورت گرفته، مشخص شد در دسترس بودن آب برای کودکان در مدرسه می تواند خطر ابتلا به چاقی و اضافه وزن را کاهش دهد. سبک زندگی غلط در بین کودکان نیز شیوع پیدا کرده و یکی از نمونه های بارز آن مصرف آبمیوه و نوشابه های سرشار از شکر است.
طی مطالعه ای که به مدت بیش از یک سال در آلمان صورت گرفت مشخص شد؛ کودکانی که به نوشیدن آب در مدرسه تشویق میشوند یک سوم کمتر از سایر کودکان به اضافه وزن مبتلا می شدند. مکانیسم تاثیرگذاری این موضوع کاملا مشخص نیست اما به نظر می رسد مصرف آب می تواند از مصرف نوشیدنی های شیرین در مدرسه کاهش دهد.
در بزرگسالان مصرف آب می تواند سوخت و ساز بدن را افزایش دهد بنابراین بر متابولیسم تاثیر خواهد گذاشت، به همین دلیل به بزرگسالان پیشنهاد می شود روزانه ۸ لیوان آب بنوشند. درست است که تاثیر آب بر کنترل وزن هنوز به اثبات نرسیده اما؛ همه افراد باید متناسب با شرایط محیطی و نیز میزان فعالیت بدنی مقدار مناسبی آب بنوشند، البته باید توجه کرد تا آنجا که ممکن است نباید در حین وعده های غذایی از آب استفاده کرد.
اثرات نوشیدن آب سالم برای کودکان
مقدار مناسب مصرف آب در کودکان چقدر است؟
کودکان به دلیل پوست نازک و حساسی که دارند در برابر تغییرات دمایی واکنش شدیدتری می دهند، همچنین فرآیند تعریق در آنها پیچیدهتر است به گونه ای که حتی اگر مقدار زیادی آب از دست بدهند بازهم احساس تشنگی نمی کنند. نیاز یک کودک شیرخوار از طریق آب تامین می شود و این موضوع علت اصلی تشکیل شدن بخش عمده ی شیر مادر از آب است.
توصیه می شود هر سه ساعت یک بار از همان ساعات اول تولد به کودک شیر داده شود، با رسیدن کودک بهس سن ۴ سالگی این مقدار باید افزایش یابد به گونه ای که باید ۱/۵ لیتر آب از طریق شیر دریافت کند. در سنین ۹ تا ۱۳ سالگی نیز نیاز به ۲/۵ لیتر ٖآب در روز خواهد رسید. باید توجه کرد اعدادی که گزارش شد؛ استاندارد هستند و در هر کودک متناسب با فعالیت بدنی، شرایط محیطی، وزن… متفاوت خواهد بود.
در فصل تابستان به دلیل تعریق بالا، افزایش دما و رطوبت مقدار آبی که بدن از دست می دهد به مقدار زیادی افزایش می یابد یا در صورت ابتلای کودک به یک بیماری ویروسی که همراه با اسهال و استفراغ است ممکن است کمبود آب شدیدی تجربه شود بنابراین بدن ممکن است با کمبود آب مواجه شود. علائم هشدار دهنده بی آبی عبارتند از:
• تیره شدن رنگ ادرار
• خشکی و سفتی مدفوع
• پنج درصد کاهش وزن
• تغییر رنگ پوست به خاکستری
• خشک شدن دهان، زبان، غشاهای مخاطی و چشم
• خستگی زیاد از حد کودک که می تواند نشانه ای از فرسودگی باشد
• کاهش مقار زیادی از ادرار؛ کودک باید به طور معمول حداقل هر سه ساعت یک بار دفع ادرار داشته باشد.
• در صورتی که یکی از علائم ذکر شده مشاهده شد؛ به سرعت با پزشک متخصص مشورت کنید تا درمان مناسب صورت بگیرد. درمان با سرم جایگزینی مایعات خوراکی انجام می شود.
در این مواقع نیازی به بستری کودک در بیمارستان نیست و می توان درمان را در منزل شروع کرد، در صورتی که پزشک صلاح بداند باید کودک در بیمارستان بستری شود تا ادامه روند درمانی انجام شود.