علل تورم و برجستگی پستان نوزاد دختر و پسر


علت ایجاد برجستگی در پستان های نوزاد , تورم پستان نوزاد , علت بزرگ شدن سینه کودک

برجستگی پستان نوزاد در هنگام تولد، در مواردی طبیعی است

 

برجستگی پستان نوزاد تازه متولد شده آیا طبیعی است + علل

برای والدین هیچ اتفاقی شیرین تر از متولد شدن نوزادی که مدت ها انتظارش را می کشیدند نیست، اما گاهی اوقات نوزادی که متولد می شود دارای مشکلات سلامتی می باشد که این امر به همان اندازه برای والدین نگران کننده است. در این مقاله به یکی از این مشکلات یعنی برجسته بودن پستان نوزاد در هنگام تولد و علت های ایجاد آن و راه کارهای لازم برای برطرف شدن مشکل می پردازیم.

برجستگی پستان نوزاد در هنگام تولد

 

تورم پستان نوزاد , علت بزرگ شدن سینه کودک , برآمدگی سینه نوزاد از یک طرف

بیش از 70 درصد نوزادان پس از تولد دچار برجستگی پستان می شوند

 

نوزادی که تازه متولد می شود صرف نظر از جنسیت او، ممکن است گاهی اوقات دارای برجستگی و بزرگ بودن پستان ها باشد. این امر ممکن است باعث ایجاد نگرانی در والدین شود. گاهی اوقات این حالت کاملا طبیعی است و بر خلاف ظاهر نگران کننده اش، با گذشت مدتی به خودی خود رفع می شود.

 

این حالت در حدود 70 درصد از نوزادان پیش می آید. ورم پستان نوزاد ممکن است سخت و یا نرم باشد و از روز سوم تولد قابل تشخیص است. پستان های نوزاد در هنگام تولد تا حدودی حساس هستند و در موارد نادری از پستان های آنها شیر ترشح می شود. این شیر در واقع همان شیر مادر است.

 

آیا برجستگی پستان نوزاد تازه متولد شده طبیعی است؟

 

جوانه سینه در نوزادان چیست , برجستگی پستان نوزاد , علل برجستگی پستان نوزاد

تغییرات هورمونی، یکی از علت های برجستگی پستان نوزاد است

 

اگر چه هر نوع بافت متورم شده در بدن نوزاد ممکن است نگران کننده باشد اما باید بدانید که بیش از 70 درصد نوزادان پسر و دختر هنگام تولد دچار چنین حالتی می شوند که اغلب از روز سوم تولد ایجاد شده و به مرور و به خودی خود تا ماه دوم کاملا برطرف می شود. حتی در برخی موارد ممکن است از پستان نوزاد شیر ترشح شود که این امر نیز طبیعی است.

 

علل ایجاد برجستگی در پستان های نوزاد

ایجاد برجستگی پستان نوزاد به عوامل متعددی بستگی دارد که در ادامه به شرح آنها می پردازیم.

 

تغییرات شیمیایی

جنین در دوران رشد خود برخی از مواد شیمیایی موجود در بدن مادر را جذب می کند، این مواد شیمیایی در خون بدن نوزاد جریان پیدا می کند. اما زمانی که نوزاد از بدن مادر خارج شده و متولد می شود، این دریافت منظم مواد شیمیایی از طریق بدن مادر دچار وقفه شده و قطع می شود. این اتفاق منجر به ایجاد تغییرات هورمونی خاصی در بدن نوزاد می شود و در نتیجه باعث ایجاد برجستگی پستان نوزاد می شود.

 

تغییرات هورمونی

خانم ها در دوران بارداری دچار تغییرات هورمونی زیادی می شوند. همین تغییرات هورمونی روی نوزاد نیز اثر می گذارد. گاهی اوقات این هورمون های در حال تغییر ممکن است باعث تورم و برجستگی پستان نوزاد شود.

 

تغییرات در بدن مادر

بدن مادر در دوران بارداری و خصوصا با نزدیک شدن به زمان زایمان دچار تغییراتی می شود و سینه های مادر افزایش حجم پیدا کرده تا آماده شیردهی به نوزاد شود. همین تغییرات ممکن است بر روی نوزادی که هنوز در رحم مادر است نیز اثر بگذارد و باعث برجستگی پستان نوزاد شود و حتی در مواردی پس از تولد از آنها شیر ترشح شود. این شیر در واقع همان شیر مادر است و به شیر جادوگر معروف است.

 

تغییرات جسمی و روحی

زنان در دوران بارداری دچار تغییرات جسمی و روحی زیادی می شوند که این تغییرات ممکن است بر روی جنین نیز اثر بگذارد و در نتیجه باعث جوانه زدن پستان در او شود.

اما همیشه با دیدن این تغییرات و نکات غیر معمول در نوزاد خود نباید فکر کنید که حتما نوزاد دچار مشکل جدی و خاصی می باشد. باید بدانید که بسیاری از این گونه موارد حتی ارزش نگرانی ندارد. یکی از این موارد می تواند تورم و برجستگی پستان نوزاد شما باشد.

 

آبسه پستان

از دلایل دیگر برجستگی پستان نوزاد می تواند آبسه پستان نوزاد باشد که نوعی عفونت بافت پستانی است. در این وضعیت پستان های نوزاد دچار تورم، قرمزی، تب، درد و حتی داغ شدن پوست متورم می شود. این نوع عفونت در نوزادان شایع است و باید با مشورت پزشک و مصر آنتی بیوتیک ها درمان شود. برای کاهش ورم آبسه پستان می توان از کمپرس آب گرم استفاده کرد. گاهی اوقات آبسه پستان نوزاد ممکن است به قدری شدید باشد که پزشک مجبور به شکافتن و خارج کردن چرک از محل آبسه شود.

 

چاقی

گاهی اوقات برجستگی پستان نوزاد ممکن است بر اثر چاقی و اضافه وزن و در نتیجه تجمع بافت های چربی در ناحیه پستان ایجاد شود. این تجمع چربی ها و تورم پستان در نوزادان جلوه ناخوشایندی دارد و ممکن است در آینده برای آنها ایجاد مشکل کند. برای رفع این مشکل تنها یک راه وجود دارد؛ باید به نوزاد در کاهش وزن او کمک کنید. برای این کار بهتر است با پزشک اطفال مشورت کنید.

 

خون مردگی

گاهی اوقات نیز پستان نوزاد ممکن است بر اثر آسیب های فیزیکی مانند افتادن بر زمین و یا برخورد شئی دچار ورم و خون مردگی شود. این حالت بعد از گذشت چند روز به طور طبیعی رفع می شود.

در صورتی که نوزاد شما بنا به دلایلی که عنوان شد دچار چنین حالتی است، بهتر است به جای هر گونه اقدام دیگری صبور باشید. زیرا این مشکل یک وضعیت بدنی موقتی است و تا درصد زیادی در ماه دوم از تولد نوزاد به طور خود به خود بر طرف می شود.

 

از دست کاری کردن و لمس کردن و یا تحریک کردن سینه های نوزاد خودداری کنید. به جای این کار می توانید سینه او را به آرامی تمیز کنید. اما با این حال مراقب باشید هنگام تمیز کردن بیش از حد ماساژ ندهید که باعث ایجاد عفونت شود.

 

ممکن است شما به عنوان والدین کودک خود وسوسه شوید و فکر کنید که می توانید با نیشگون، فشار دادن و … تا حدی باعث کاهش ورم شوید و این مشکل را برطرف کنید. اما با این کار بیشتر باعث می شوید تا پستان های نوزاد دچار افزایش ورم شود و حتی پوست حساس او آسیب ببیند.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

 

علل برجستگی پستان نوزاد , برجستگی پستان نوزاد تازه متولد شده , برجستگی پستان نوزاد در هنگام تولد

در صورتی که برجستگی پستان نوزاد کاهش نیافت، به پزشک مراجعه کنید

 

همان طور که قبلا گفتیم، این حالت در نوزادان تا حد زیادی طبیعی است و به مرور رفع می شود. اما با این حال ممکن است در مواردی که این حالت غیر عادی شد به پزشک مراجعه کنید. در صورت مشاهده موارد زیر لازم است که نوزاد را به مراکز درمانی ببرید:

• در صورتی که تورم کاهش نیابد و حتی در مواردی افزایش داشته باشد. در این حالت ممکن است مشکلی ایجاد شده باشد و فورا باید به پزشک مراجعه شود.

 

• در صورتی که نوزاد شما دچار تب شدید شود و تا چند روز پی در پی سینه هایش متورم باشد. در صورت مشاهده چنین حالتی باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه شود.

 

• در صورت مشاهده هر گونه قرمزی یا قرمزی همراه با افزایش ورم و یا مشاهده توده در یکی از سینه های نوزاد باید سریع به پزشک مراجعه کنید.

 

از نگرانی بیش از حد و بی مورد نیز خودداری کنید. برخی از والدین عادت دارند در مسائل بسیار کوچک و پیش پا افتاده ای که برای نوزاد ایجاد می شود مسئله را بزرگ کرده و بیش از حد نگران باشند. در صورتی که وجود هر مشکل کوچکی باعث ایجاد نگرانی شدید و آشفتگی ذهنی شما می شود توصیه می شود خونسردی خود را حفظ کرده و درباره وضعیت نوزاد خود با پزشک مشورت کنید و در مورد هر گونه تغییراتی که به نظر شما غیر عادی است از پزشک اطفال سوال کنید. 

 

گرداوری: بخش کودکان بیتوته

 



منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید