انواع لکه های مادرزادی نوزادان + علایم و درمان


 لکه های پوستی مادرزادی, لکه‌های مادرزادی نوزادان, لکه های پوستی مادرزادی

بیشتر لکه های مادرزادی طبیعی هستند

 

انواع لکه‌های مادرزادی نوزادان؛ دلایل و درمان آنها را بشناسید 

لکه های مادرزادی در نوزادان، یکی از مواردی هستند که می توانند والدین را بسیار نگران کنند. به طور کلی، این لکه ها خطر خاصی را برای نوزاد ایجاد نمی کنند، اما اگر در مناطقی مانند صورت و… ایجاد شوند ممکن است که والدین را نگران کنند. به لکه های مادرزادی، لکه های بدو تولد نیز می گویند. در ادامه این مطلب، با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری را درباره این لکه ها به شما ارائه دهیم.

آیا لکه های مادرزادی خطرناک هستند؟

 

لکه های پوستی مادرزادی, لکه‌های مادرزادی نوزادان, لکه های پوستی مادرزادی

علل اصلی ایجاد لکه های مادرزادی نوزادان هنوز ناشناخته هستند

 

شاید برای برخی والدین، سوال باشد که آیا این لکه های مادرزادی که اکثرا از بدو تولد آشکار می شوند، نشان دهنده نوعی بیماری هستند. به طور کلی، بسیاری از لکه های مادرزادی، عادی هستند و نباید از این نظر نگران آنها بود. 

 

این لکه های بدو تولد، در برخی مواقع به سرطان پوست تشبیه می شوند، اما به هیچ عنوان اینگونه نیست. لکه های مادرزادی، سرطانی نیستند، اما در موارد نادری مشاهده شده است که این لکه ها، در واقع غده سرطانی هستند.

 

برخی از این لکه ها، با اینکه خودشان هیچ خطری برای نوزاد ایجاد نمی کنند، اما می توانند نشانه بیماری های زمینه ای باشند. در نتیجه والدین، باید این لکه ها را به پزشک نشان دهند و از او مشورت بگیرند.

در صورتی که این لکه های مادرزادی را بر روی پوست نوزاد خود مشاهده کردید، نیازی به نگرانی نیست. تنها لازم است که آنها را به پزشک اطفال نشان دهید و از بی خطر بودن آنها اطمینان حاصل کنید.

 

برخی والدین، به دلیل اینکه این لکه ها در مناطق حساسی قرار دارند، از وجود آنها ابراز نگرانی می کنند. برای مثال، ممکن است که این لکه های مادرزادی در نزدیکی چشم قرار داشته باشند، در این صورت باید با پزشک خود مشورت کنید. 

 

علل ایجاد لکه های مادرزادی در نوزادان

شایعه ها و داستان های بسیاری در مورد لکه های بدو تولد بر پوست نوزادان وجود دارد. این داستان ها، همگی خرافی هستند و نیازی نیست که نگران آنها باشید. با این حال که نام این لکه ها، لکه های بدو تولد است، اما ممکن است که برخی از این لکه ها مدتی بعد از تولد نوزادان، بر روی بدن آنها ظاهر شود. 

 

برخی ها بر این باور هستند که فعالیت های مادر در هنگام بارداری، می تواند بر ایجاد این لکه ها روی نوزاد تأثیر داشته باشد. تحقیقاتی که در اخیرا در مورد این لکه های مادرزادی صورت گرفته است، نشان می دهد که فعالیت و تغذیه مادر، هیچ ارتباطی با ایجاد شدن این لکه ها بر روی بدن نوزاد ندارد. 

 

به طور کلی، تا کنون دلایل ایجاد لکه های مادرزادی نامشخص هستند، و پزشکان و محققان، همچنان در حال تحقیق درباره نحوه و دلیل ایجاد این لکه ها هستند. با این وجود، ایجاد شدن برخی از این لکه ها، می تواند ارثی باشد. برخی از این لکه ها، ممکن است ارثی باشند و از پدر، مادر و یا اقوام به ارث رسیده باشند. در این حالت، ایجاد شدن این لکه ها می تواند مربوط به ژنتیک افراد این خانواده باشد. نکته قابل توجه، این است که بیشتر این لکه ها، به ژنتیک مربوط نمی شوند و تنها تعداد کمی از آنها، به ارث می رسند.

 

آیا لکه های مادرزادی در نوزادان دائمی هستند؟

لکه هایی که در زمان تولد و یا مدتی بعد از تولد بر روی پوست نوزاد ایجاد می شوند، ممکن است که تا آخر عمر بر روی پوست نوزاد باقی بمانند. نکته ای که باید به آن توجه کرد، این است که بیشتر لکه هایی مادرزادی، دائمی هستند و از بین نمی روند، اما تعدادی از آنها نیز به مرور زمان محو خواهند شد. 

دلیل اینکه چرا برخی از این لکه ها دائمی هستند اما برخی دیگر از بین می روند، هنوز به طور دقیق مشخص نشده است.

 

آیا لکه های مادرزادی نیاز به درمان دارند؟

همانطور که گفته شد، بسیاری از لکه های مادرزادی، نیازی به درمان شدن ندارند و ضایعات بی خطری در سطح پوست هستند. اما در موارد بسیار نادری، ممکن است که خطرناک باشند و نیاز به درمان دارند، اما احتمال خطرناک بودن آنها بسیار ناچیز است.

 

وجود این لکه ها در نواحی مثل صورت، باعث می شود که والدین بخواهند آن لکه ها را به خاطر زیبایی نوزاد، از بین ببرند. در نتیجه نوزاد باید در طی مراحل درمانی قرار بگیرد. برای درمان این لکه ها، باید با پزشک اطفال مشورت کنید.

 

همانطور که پیش تر به آن اشاره شد، برخی از لکه های مادرزادی، می توانند نشانه بیماری های زمینه ای باشند. این لکه ها، در بیشتر مواقع باعث ایجاد مشکل نمی شوند و نیازی به درمان شدن ندارند، اما پزشکان با تشخیص آن، می توانند به بیماری زمینه ای نوزاد پی ببرند و آن را درمان کنند.

 

انواع لکه های مادرزادی نوزادان

لکه هایی که در زمان بدو تولد ایجاد می شوند، انواع مختلفی دارند و به اندازه، شکل و رنگ های مختلفی نیز دیده می شوند. در ادامه، برخی از رایج ترین لکه های مادرزادی را به شما معرفی خواهیم کرد.

 

خال مادرزادی

 

لکه‌های مادرزادی نوزادان, لکه های پوستی مادرزادی, علائم‌ خال‌های مادرزادی

خال مادرزادی از لکه های بدو تولد هستند که بیشتر به رنگ تیره هستند

 

خال مادرزادی، که به نام نئوس نیز شناخته می شود، یکی از لکه هایی است که در زمان بدو تولد ممکن است بر روی پوست نوزادان ایجاد شود. این خال ها، ممکن است در تمام نقاط بدن ایجاد شوند، اما وجود آنها در تنه بدن و یا پوست سر بیشتر از سایر نقاط مانند دست ها و پاها می باشد. 

 

این نوع از لکه های مادرزادی، هیچگونه دردی ایجاد نمی کنند. اندازه این خال ها، می تواند بسیار کوچک باشد، به طوری که قطر آنها چند میلی متر است. در برخی مواقع، اندازه قطر این خال ها می تواند تا چند سانتی متر نیز باشد.

خال های مادرزادی یا همان نئوس، به رنگ های تیره دیده می شوند. برخی از این خال ها، سیاه رنگ هستند و برخی دیگر، به رنگ قهوه ای مشاهده می شوند. 

 

علت ایجاد شدن این خال ها، می تواند ایجاد تومور بدخیم سلول های رنگدانه دار پوست باشد. در صورتی که این تومور ها، ملانوما تشخیص داده شوند، ممکن است که احتمال ابتلا به سرطان پوست در کودکان افزایش پیدا کند. 

 

نیازی نیست که نگران خال های مادرزادی باشید، اما اگر پزشک تشخیص دهد که این خال ها، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهند، ممکن است که نیاز باشد تحت درمان قرار بگیرند. البته احتمال ایجاد شدن سرطان به علت خال های مادرزادی پایین است، در نتیجه نیازی به نگرانی نیست.

 

لکه شرابی

این نوع لکه را به نام پورت واین نیز می شناسند. احتمال به وجود آمدن این لکه، بسیار پایین است. لکه پورت واین، بیشتر در ناحیه صورت و گردن مشاهده می شود و در بیشتر مواقع، در یک طرف صورت واقع شده است، البته ممکن است در مواردی دیگر اینگونه نباشد و در دو طرف صورت ایجاد شود.

 

لکه شرابی، یک لکه دائمی است و در بیشتر مواقع، درمان می شود. دلیل درمان این لکه، خطرناک بودن آن نیست. به این دلیل که این لکه، بیشتر در ناحیه صورت تشکیل می شود، می تواند از زیبایی بکاهد، در نتیجه درمان می شود.

لکه شرابی یا پورت واین، در ابتدا به صورت یک لکه قرمز رنگ مشاهده می شود، اما به مرور زمان، در بزرگسالی تیره تر می شود و به رنگ بنفش تیره در می آید.

 

لکه های شیر قهوه ای

 

علائم‌ خال‌های مادرزادی, لکه های شیر قهوه ای در نوزادان, علل ایجاد لکه های مادرزادی نوزادان

شیر قهوه ای یکی از لکه های مادرزادی نوزادان است و می تواند نشانه بیماری باشد

 

این لکه ها، بسیار رایج هستند و اغلب به رنگ قهوه ای روشن مشاهده می شوند. این لکه ها، معمولا به صورت تجمع در یک نقطه خاص یافت نمی شوند، و در بیشتر مواقع، در سرتاسر بدن پراکنده می شوند و ممکن است هر جایی یافت بشوند. 

این نوع لکه، می تواند نشانه یک بیماری ژنتیکی به نام نوروفیبروماتوز نوع یک باشد. این بیماری، یک بیماری ژنتیکی است که سبب ایجاد تومور می شود. البته در بیشتر مواقع، لکه های شیر قهوه ای، نشانه این بیماری نیستند و هیچ نیازی به درمان ندارند. 

 

لکه های همانژیوم

 لکه های همانژیوم, لکه شرابی نوزادان, لکه های پوستی مادرزادی

همانژیوم نوعی لکه ی مادرزادی نوزادان است که خوش خیم بوده و خطری ندارد

 

لکه های همانژیوم، در اثر رشد کنترل نشده مویرگ های خونی در سطح پوست ایجاد می شوند. همانژیوم، در واقع یک تومور است، اما نیازی به نگرانی نیست، زیرا این تومور، خوش خیم بوده و خطری برای نوزاد ندارد. 

 

همانژیوم، دارای سه نوع سطحی، عمیق و ترکیبی است. همانژیوم سطحی، به شکل یک توده سلولی قرمز مشاهده می شود و حالت نرمی دارد. همانژیوم عمیق، به رنگ کبودی دیده می شود و بزرگ تر از همانژیوم سطحی است. همانژیوم ترکیبی، برخلاف دو نوع قبلی، در زیر پوست نوزاد به وجود می آید و به رنگ های آبی و یا قرمز دیده می شود.

نکته مهم درباره لکه های همانژیوم، این است که دائمی نیستند و در سنین 5 تا 10 سالگی، از بین می روند. 

 

روش های درمان لکه های مادرزادی

با اینکه لکه های مادرزادی، در اکثر مواقع هیچ نیازی به درمان ندارند، اما برخی اوقات، باید از بین بروند. روش های درمانی مختلفی برای از بین بردن بعضی از این لکه های مادرزادی وجود دارد، که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم.

 

درمان لکه‌های مادرزادی با دارو  

این روش، یکی از ساده ترین روش ها برای درمان لکه های مادرزادی در نوزادان است، اما برای طیف محدودی از لکه ها مورد استفاده قرار می گیرد.

 

درمان لکه‌های مادرزادی با جراحی 

لکه هایی مانند همانژیوم، می توانند با جراحی برداشته شوند. جراحی، یکی از روش های رایج در درمان این گونه لکه ها است.

 

درمان لکه‌های مادرزادی با لیزر  

این روش، یکی از کاربردی ترین روش های درمانی برای از بین بردن لکه های مادرزادی است. در لیزر درمانی، از طیف های پر انرژی امواج الکترومغناطیسی برای از بین بردن لکه ها استفاده می شود.

 

گرداوری: بخش کودکان بیتوته

 



منبع : بیتوته

بیشتر بخوانید